HERREMAD 
   MENU
25.10.2022

 

Jomfruhummerhaler med hvidløg

Forloren Skildpadde

 

 
Forside
Opskrifter
Menu 2022-2023

 

 

Jomfruhummerhaler med hvidløg:

Ingredienser til 4 personer:

bullet

24 jomfruhummerhaler (eller hele jomfruhummere)

bullet

3 spsk blødt smør

bullet

1-2 fed hvidløg (presset)

bullet

2 spsk friskhakket persille

bullet

salt
 

Jomfruhummerhaler med hvidløg:

Fremgangsmåde:
 

  1. Klargør jomfruhummerhalerne ved at klippe dem op i ryggen og trække den sorte tarmstreng ud.
  2. Rør blød smør sammen med hvidløg og persille.
  3. Kom hvidløgssmørret i en lille sprøjte- eller frysepose og klip et hul.
  4. Sprøjt en tynd stribe smør ind i ryggen på hver hummerhale og læg dem herefter i et ildfast fad.Har man ikke en sprøjte- eller frysepose, så kan smørret også fordeles med en kniv eller ske. Men det går både nemt og hurtigt, at sprøjte smørret ud.
  5. Gratiner hummerhalerne i ovnen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 6-10 minutter, indtil de er lige netop møre og smørret er smeltet.
  6. Stegetiden afhænger af størrelsen på hummerne.
  7. Server jomfruhummerhalerne med citronsaft, flute og måske lidt grøn salat.
  8. Det er skønt at dyppe brødet i hvidløgssmørret fra bunden af fadet
     

 

 

 

 

 

 

Forloren Skildpadde:

Ingredienser til 4 personer:

Kalvebov:

bullet

500 gram kalvebov

bullet

2 gulerødder

bullet

½ selleriknold

bullet

2 løg 1 pore

bullet

¾ liter vand

bullet

1 bouillonterning

bullet

2 laurbærblade

 

Frikadeller og kødboller:

bullet

250 gram hakket svine og kalvekød

bullet

1 æg

bullet

1 revet løg

bullet

½ dl hvedemel

bullet

0,5 dl mælk

bullet

Salt og pebber

 

Fiskefrikadeller og fiskeboller:

bullet

½ pakke fiskefars

bullet

½ bundt purløg

bullet

Citronsaft

bullet

1 tsk stødt muskatnød

 

Sauce:

bullet

25 gram smør

bullet

25 gram hvedemel

bullet

2 tsk paprika

bullet

¾ liter suppe fra kalveboven

bullet

1-2 spsk tomatpure

bullet

1.5 dl sherry

bullet

1 spsk fintrevet citronskal

bullet

Kulør

bullet

1 tsk revet muskatnød

bullet

Salt og friskkværnet peber

bullet

4 æg, smilende


 



 

Forloren Skildpadde:


Fremgangsmåde:
 

Kalvebov og suppe

  1. Skræl gulerødder, skær det yderste af den halve selleriknold og skær begge i store stykker. Del løgene i fire dele og skær porrerne i store skiver.
  2. Læg kalveboven i en stor suppegryde, tilsæt grøntsagerne, bouillonterning, laurbærblade og vand. Bring vandet i kog.
  3. Når vandet koger, skummes vandet af. Herefter skal kødet simre i ca. to timer, eventuelt tilsætte mere vand, så kødet hele tiden er delvis dækket af væde.

Frikadeller og kødboller

  1. Riv løget. Bland farsen med æg, mel, mælk, løg samt salt og peber.
    Lad farsen stå i køleskabet i en halv time, inden du laver frikadeller og kødboller.
  2. Steg små minifrikadeller i smør på panden, brug to tredjedele af frikadellefarsen og gem en tredjedel til kødboller. I mens de steger sættes vand over i en gryde til kødbollerne.
  3. Form små kødboller i hånden med en ske og hæld dem i vandet, når det koger. Lad dem koge i fem minutter, og tag dem herefter op med en hulske eller hæld dem i si.
    Kom henholdsvis frikadeller og fiskefrikadeller i hver sin skål og sæt til side.

Fiskefrikadeller og fiskeboller

  1. Klip purløg ned i fiskefarsen, dryp lidt citronsaft i, tilsæt muskat og rør godt rundt.
  2. Steg små minifiskefrikadeller på medium til lav varme i fem-syv minutter. Gem en tredjedel til fiskeboller, hvis man vælger at lave dem selv.
  3. Fiskebollerne laves nemmest med en tyl. Sæt vand over kog i en lille gryde, sprøjt små boller ud af tyllen og lad fiskebollerne koge seks minutter.

Saucen

  1. Når kalveboven er mør, tages den op af suppen og placeres på et spækbræt. Her sørger man for at presse den sammen ved at tage endnu et spækbræt og lægge ovenpå.
  2. Si suppen og hæld den i en stor skål. Brug evt. suppegryden til saucen.
  3. Smelt smør i gryden og hæld melet ved. Pisk godt, så det bliver en klumpet masse. Tilsæt 2 teskefuld paprika og pisk det ind i klumpen.
  4. Hæld sherryen i og pisk. Kom tomatpure i, og hæld herefter langsomt suppe i lidt efter lidt, imens der piskes godt.
  5. Når sovsen har en passende konsistens, tilsættes revet citronskal, kulør, salt og peber.

Servering

  1. Skær kalveboven i tern og bland i sovsen.
  2. Hæld også frikadeller og boller i sovsen, vend det hele rundt og varm op i ca. fem minutter.
  3. Kog smilende æg. Æggene skal i vandet, og koges ca. syv minutter. Herefter pilles de og skæres på langs.
  4. Server retten med de halve æg på toppen, lidt persilledrys og et kuvertbrød eller flutes-skiver.