HERREMAD 
   MENU 20. MARTS. 2007

Råvarerne er indkøbt hos 
Føtex i Skæring!


Avokado og mangofrugt m/rejer og dressing
-
Farseret dyrekølle, dyreryg, bagte hvidløgskartofler og waldorfsalat

Chokoladekage

 
Forside
Opskrifter
Menu 2006-2007

 

 

 

INGREDIENSER TIL 4 PERSONER:

Avokado og mangofrugt m/rejer og dressing

INGREDIENSER TIL 4 PERSONER:
1 modne avocadoer 
1 citron
1 mangofrugt
250 g. rejer
finbladet salat
Til dressing:
1 dl. olie
1 spsk. hvidvinseddike
1 spsk. honning
1tsk. fransk sennep
1 tsk. stødt ingefær

Indkøb til 22 personer:

6 modne avocadoer 
5 citron
6 mangofrugt
1000 g. rejer
finbladet salat
Til dressing:
6 dl. olie
6 spsk. hvidvinseddike
6 spsk. honning
6tsk. fransk sennep
6 tsk. stødt ingefær

 

FREMGANGSMÅDE:

1. Salaten anrettes i et serveringsfad.
2. Avokado og mangofrugten skrælles, skæres i små tern og drysses over salaten.
3. Rejerne drysses over.
4. Citronsaften hældes/fordeles over ovenstående.
5. Ingredienserne til dressingen (olien, hvidvinseddiken, honningen, sennep'en og ingefær'en) piskes sammen i en skål og hældes over anretningen

 

Arbejdsplan for dameaftenen:

Arbejdskraft:
1 mand begynder at skrælle avokadoerne,
1 mand begynder at skrælle mangoerne,
mens den tredje mand pisker dressing.
Ovenstående bliver færdigt på næsten samme tid, og kan så blandes og  fordeles på 22 små tallerkener med salatblade under og drysses med rejer. 
HUSK først salatblade! 

 

 

INGREDIENSER TIL 4 PERSONER:

Farseret Dyrekølle 
1 dyrekølle  
 
Fars:  
375 g. hakket flæskesmåkød  
2 spsk. (strøgne) mel  
2 finthakkede mini løg  
salt  
peber  
1 tsk. stødt basilikum  
¼ tsk. stødt timian  
3 dl. fløde  
1 æg  
100 g. letrøget spæk  
3 spsk. hedvin

Indkøb til 22 personer:

 

Ingredienser:
22 store bagekartofler 
8 dl jomfruolivenolie
8 tsk. paprika
16 knuste hvidløgsfed
12 spsk. hakket frisk rosmarin
havsalt og friskkværnet sort peber

 

Ingredienser til Waldorfsalat:
4   store æble
16  stængler bladselleri
400  g. blå vindruer
8  dl. A-38
4  tsk. sukker
4  knsp. salt
  citronsaft
100  g. valnødder
 

 

FREMGANGSMÅDE:

FARSERET DYREKØLLE

1. Dyrekølle udbenes.
2. Alt til farsen røres sammen på sædvanlig vis FRIKADELLER spredes i dyreboven, som forinden afpudses.
3. Rulles derefter sammen og ombindes. 
4. Den pensles over det hele med olie, drysses med lidt mel iblandet salt samt nykværnet peber og lægges i et velsmurt, ovnfast fad. 
5. Ca. 75 g. koldt smør fordeles i tynde skiver ovenpå, og dyreboven brunes ved god varme.

6. Efter et kvarters tid hældes 3 dl piskefløde blandet med 2 dl vildtsky over.
7.  Fadet dækkes med et stykke folie (skal lægges let hen over), blusset dæmpes, og dyrekøllen steger ca. ¾ time.

8.Køllen tages ud, skyen sies fra, hældes direkte i saucegryden, tilsættes en skefuld gelé eller to og en smule kulør. 
9. Saucen jævnes ganske let og smages til.

Spises med bagte hvidløgskartofler samt med gelé - gerne af rønnebær.

 

---

Fremgangsmåde til bagte hvidløgskartofler:

  1. Forvarm ovnen til 200 grader. 
  2. Skær hver kartoffel i 8 tynde både og læg dem på en stor bradepande. 
  3. Bland olie, paprika, hvidløg og rosmarin og hæld blandingen over kartoflerne. 
  4. Krydr kartoflerne med salt og peber og vend dem godt, så de alle bliver grundigt penslet med olie: 
  5. Bag kartoflerne i ovnen i ca. 45 minutter, under jævnlig drypning, til de er sprøde og gyldne. 
  6. Tag dem ud af ovnen og server dem straks.

Fremgangsmåde til Waldorfsalat:

  1. Æblet og bladselleri skylles og skæres i små terninger. 
  2. Vindruer halveres og stenene fjernes. Tag de pæneste fra til at pynte med. 
  3. A-38 smages til med sukker, salt og citronsaft. Frugten blandes med A-38 og pyntes med vindruer og valnødder

Arbejdsplan for dameaftenen:

Arbejdskraft
Stegen:
1 mand sætter stegene i ovnene der er tændt på 180 grader, og denne mand påtager sig ansvaret for stegene under hele stegetiden på ca. 1 ½ time. 
Saucen:
Mand nr. 2 begynder at arbejde på en grundsauce ved hjælp af peber, løg, smør, rødvin, sky fra stegen og hvad der er mulighed for.
Bagte hvidløgskartofler:
Mand nr. 3 tænder for ovnen og går i gang med kartoflerne.
Waldorfsalat
Fjerde mand laver waldorfsalaten

 
 

INGREDIENSER TIL 4-5 PERSONER:
 Chokoladekage (torta di cioccolata)  

450 g tørrede dadler
150 g hvid chokolade
200 g 60% eller    78%kakaochokolade 
140 g mandler
100 g hasselnødder
75 g sukker
1 spsk. smør
5 æggehvider
En knivspids salt
Lidt chili-pulver

Indkøb til 22 personer:

1000 g tørrede dadler
600 g hvid chokolade
800 g 60% eller    78%kakaochokolade 
560 g mandler
400 g hasselnødder
300 g sukker
4 spsk. smør
20 æggehvider
4 knivspids salt
Lidt chili-pulver

Råvarerne er indkøbt hos 
Føtex i Skæring!

FREMGANGSMÅDE:
  1. Hak dadlerne groft med kniv. 
  2. Hak så chokoladen, mandlerne og nødderne hver for sig i en foodprocessor. 
  3. Pisk æggehviderne med et nip salt. 
  4. Når de begynder at stivne, piskes lidt sukker i lidt efter lidt.
  5. Vend alle ingredienser forsigtigt sammen, så det hele bliver godt blandet. 
  6. Kom denne masse i en springform, 20 cm i diameter, foret med bagepapir. 
  7. Kagen bages ved 185 grader i 40-45 minutter.  

 

Arbejdsplan for dameaftenen:

Hele portionen til de 22 personer laves ad en gang i en stor  skål.

Portionen hældes i 4 springforme og bages.

Men først tændes der for 2 ovne (1 ovn pr. 2 springforme).

Arbejdskraft
1 mand begynder at hakke dadler,
1 mand hakker chokoladen,
mens den tredje mand pisker æggehviderne.
Ovenstående bliver færdig på næsten samme tid, og så er der 3 frie hænder til forefaldende.

Husk at sætte kaffe over til desserten - måske skal vi have nogle termokander. Kaffen kan måske stå og holde sig varm i en gryde.

 

 
Forretten kræver 3 mand
Hovedretten    -    4   -
Desserten        -    3   -
Borddækning  -   1   -
4 - 5 ovne skal i brug!
Vi skal have fremskaffet 4 springforme.

Mit holdforslag er:
Forretten: Per (forslagsstiller 10. jan. 2006), Kaj,  Knud 
Hovedretten: Knud Erik (forslagsstilleren), Jørgen (har forarbejdet dyret), Knud-Erik (kulinarisk ekspert), Sven
Desserten: Preben (forslagsstiller), Carl L, Henning
Borddækning:  Leif  

Efterhånden som holdene er i stand til det afgiver de folk til henholdsvis borddækning (herunder klargøring af vinen) og til at modtage damerne.

 

 

Vær opmærksom på mængderne.
Alt er angivet til 22 personer.

Så er der tidsrammen!
Forretten er hurtigst at tilberede, men skal afpasses så den først er færdig lige før serveringen.
Stegen tager helt klart længst tid - hen mod 1½ time.
Desserten tager en time.

Damerne er inviteret til kl. 18.45 og modtages med en velkomstdrink mens forretten nærmer sig sin færdiggørelse.
 2 mand fra forretsholdet har sat eller sætter forretten på bordet. 
Der er skænket hvidvin i glassene (ledige hænder under borddækkerens ledelse)
Kl. 19.00 sætter vi os til bords og damerne bydes officielt og kort velkommen af formanden. 
Kl. 19.20 bliver der skænket rødvin i glassene (Henning).
Nu er hovedretsholdet i fuld gang med at skære for og lægge kødet og kartofler på fade og valdorfsalat i skåle (eller portionsanrette????) og servere.

Dessertholdet har anrettet chokoladekagen på dertil egnede tallerkner og skåret kagen ud i passende stykker.  Der skænkes dessertvin.

Hvert hold må forsøge at afpasse tiden for varme, servering osv.! Der gives point også i år - under alle omstændigheder husker vi det til næste gang (dog uden at åle hinanden for meget).

 

 

  Aftenens program:
18.45 Damerne modtages.
19.00 Middagen begynder. 
19.20 Forretten er spist.
19.25 Hovedretten serveres.
20.00 Festtale, sang (der er trykt et sanghæfte).
20.30 Desserten serveres.
20.20 Mere sang.

Resten er uforudsigeligt!

 

 

OG VI ER SELVFØLGELIG FESTKLÆDTE